POBARVANKA "POBARVAJMO PANJSKE KONČNICE"

Pobarvanka
Namen: Pobarvanka
Pakiranje: 1 kos
Šifra: 000481
NA ZALOGI
9,99 € (Cena z DDV)
Količina:
V košarico
Pobarvanka za otroke in odrasle. V pobarvanki je predstavljenih 12 panjskih končnic oz. motivov, ki so se v preteklosti pogosto pojavljali na panjih, skozi čas pa so se izgubili. Ob vsaki končnici je predstavljen motiv v slovenskem in angleškem jeziku. 28 strani, mehka vezava, 19,5 x 29,5 cm.
Poslikane panjske končnice so del slovenske ljudske zgodovine in jasen pokazatelj ustvarjalnosti, ki je značilna za slovenski narod. 
Na deščicah so bili največkrat uprizorjeni svetniki, ljudje ali živali. Danes je znanih preko 600 različnih motivov, med katerimi je vsak odsev nekega dogodka, časa ali zgodbe. V približno 150 letih je nastalo preko 50.000 panjskih končnic, ki so jih čebelarji, pogosto za srečo, nameščali na svoje panje. Njihov glavni namen je bil panje ločiti med seboj, vsekakor je marsikatera panjska končnica na panju pristala tudi zato, ker je v tistih časih veljajo, da prav panjske končnice, predvsem tiste s svetniškimi motivi, varujejo čebele v panju. Danes originalnih panjskih končnic skorajda ni več, reprodukcije najbolj znanih motivov preteklosti pa predstavljajo neprecenljivo etnografsko zakladnico Slovenije. S predstavljeno pobarvanko bo ta edinstven zaklad slovenske ljudske umetnosti približan tudi našim najmlajšim.  
 
Vavčer za digitalni marketing (izdelava spletne trgovine) sofinancirata
Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.
Vse pravice pridržane © Api Kon-takt 2020